Shopping Centres

I'm Not A Dobber

But it's pretty bad when the disabled and baby change room/toilet in the shopping centre - the only one - has no lock on its door. 

It's missing - stolen or broken off.

No one 'owns' this centre - it's strata titled, meaning it's managed by a co-op. These things happen but can be solved in under 2 hours.

This is a safety as well as an etiquette concern. It's also illegal, if I'm being nasty, under (probably) the local health code and (definitely) under the Strata Titles Act 1985.  

The door is badly 'patched' with ply and has the type of messages on it that really freak shoppers out so I don't think the cleaner-management-repair system is working well.

Who cares? Me sometimes.

A Beautiful City solves.  

image.jpg

That's What It's All About

Spontaneous chats when you're in a new place.

And the greeting on the wall mimics the 'shopping centre name' even though the landlord and supermarket are seperate entities. That's good because the customer benefits for the increased legibility.

Public and private places must combine like this. A curator is needed.  

A Beautiful City.  

Inside the 2nd Ave IGA.  

Inside the 2nd Ave IGA.  

Sustainable Development Means Taller Floors

This doesn't have to mean more storeys.  

Just a minimum floor height of about 4.5 metres. Not like this one which is about 2.7m - that's the Australian minimum standard, which is jolly but is too small if adhered to strictly. 

Tall floors means buildings are cared for more and get more up-cycled. This one will probably get demolished.  

'Character houses' with 'tall ceilings' never get demolished. 

image.jpg

Art On Roof Raises Foot Traffic On Upper Levels

This is a clever innovation by the shopping centre owners: customers on upper levels are rewarded with unique and pretty sensory information. This helps raise foot traffic up there - the quiter part of the centre - than dusty roof panels on our kiosks.

image.jpg

Gourmet Republik, Claremont Quarter Shopping Centre, Claremont.  

The Warwick Grove Entertainment Centre

The strata-titled 'Warwick Grove Entertainnent Centre' has a proactive chairperson who implements walkability-improvement everywhere possible. In a consultation about a proposed avenue of trees (outdoors, in huge pots) we recommend they do not go against the shopfronts (as proposed) - and they go on the right side of this photo (below) instead. Why? 

image.jpg
  • Visually create an 'avenue' (tunnel) to give customers more comfort.
  • Retain the unbroken stripe of existing shade on the building line (needed).
  • Create a 'safety barrier' (in reality and in our minds) between the cars and the pedestrians.

This avenue will be beautiful and facilitate walkability by providing a more safe, interesting and comfortable place. That's good for economic development, foot traffic, retail strategy, and our community.